30% eidam z Jaroměřic zvítězil v testu Blesku
Nízkotučné sýry jsou oblíbenou položkou povánočního jídelníčku, proto se Blesk rozhodl věnovat jim svůj spotřebitelský test. Vítězem testu se stal Albert Quality eidam 30 %, plátky, který se vyrábí v Jaroměřické mlékárně. Úspěch sklidil ve všech dílčích hodnoceních.
Hned na začátku roku, konkrétně 8. ledna, uveřejnil deník Blesk velký test sýrů, ve kterém se zaměřil na nízkotučné sýry – konkrétně na deset třicetiprocentních eidamů, které jsou v obchodech běžně k dostání. Hodnocení proběhlo opravdu komplexně. Blesk nechal vypracovat laboratorní testy a sestavil odbornou porotu, která v testu porovnávala vzhled, chuť a vůni hodnocených sýrů. Zajistil také názory nutriční specialistky a vyjádření další expertky na potravinové výrobky.
Eidam vyrobený v Jaroměřické mlékárna zvítězil ve všech hodnocených kritériích. Nejlepší známku mu udělila nutriční terapeutka Věra Boháčová, která zmíněný výrobek dala na první místo především proto, že má nejvyšší obsah bílkovin, vysoký podíl sušiny a nejnižší obsah soli. Také ve slepém senzorickém testu dopadl eidam z Jaroměřic ze všech testovaných třicetiprocentních eidamů nejlépe. Devítičlenná porota odborníků z pražské Vysoké školy chemicko-technologické ocenila příjemnou chuť, stejnoměrnou žlutou barvu i hladký povrch bez prasklin. Stejně tak Potravinový Sherlock, kterým je v Blesku Barbora Kabátová, ohodnotil tento sýr nelepší známkou. Líbilo se mu, mimo jiné i to, že sýr není dobarvovaný.
Jaroměřické mlékárna je hrdá, že její výrobek se stal vítězem spotřebitelského testu Blesku. Výsledek nezávislého hodnocení je důkazem, že nešidit potraviny se vyplatí. Jaroměřická mlékárna používá výhradně mléko od místních farmářů a do výrobků nepřidává konzervanty, barviva, sladidla ani žádná jiná éčeka. Více na www.mlekarna.cz