Není pánev jako pánev
Mnoho lidí přemýšlí jakou pánev použít na smažení toho či onoho, jestli jsou lepší pánve s nepřilnavým povrchem nebo bez, a z jakého materiálu by měla být.Co je pánev, jistě všichni víme, i to že se používá na smažení či pražení potravin. Obecně, bychom mohli rozdělit pánve na železné a s různými nepřilnavými povrchy jako je teflon, keramika nebo třeba titan a nerez.
Profesionální kuchaři dávají přednost převážně ocelovým pánvím. Do rychlého a ostrého gastro- provozu je tato pánev nejlepší volbou. Rychle a snadno se čistí a při používání se rovnoměrně rozpaluje díky silné stěně materiálu. Pro domácí použití je železná pánev velice vhodná pro pečení masa.
Po použití nedávejte železnou pánev do myčky. Klidně jí vydrhněte jarem a drátěnkou. Před uložením do skříňky, jí potřete trochou oleje, jinak začne brzy rezivět. Nezapomeňte, že ocelovou pánev musíte nejprve zajet (vypálit) než začnete s přípravou potravin. Tento proces trvá zhruba 30 min.
Pánve s nepřilnavým povrchem jsou velice oblíbené v malých domácnostech. Obecně se nedá říct který materiál je ten nejlepší. Ale i zde platí, jakým způsobem vaříte a jak kvalitní pánev používáte. Přeci jen ale máme pár základních rozdílů.
Především někteří zaměňují teflonovou pánev za povrch PTFE. Tento povrch obsahuje tvrdou keramickou bázi a je obohacen safírem. Na tento druh pánve můžete použít i kovové kuchyňské náčiní (227767016).
Na titanové pánve (227746227) se nepoužívá žádný teflonový nástřik, proto je nemůžete snadno poškrábat ani kovovými nástroji. Velikou výhodou je masivnost nádobí. Tloušťka stěn je okolo 5mm a dno dokonce 1 cm. Nádobí se nedeformuje ani při vysokých teplotách a odolá až 260°C. Milovníci zdravé výživy jistě ocení, že se v ní dá vařit zcela bez tuku a oleje. Ale jak známo tuk je nositelem chuti a proto malé množství tuku zvýrazní chuť jídla.
Keramické pánve jsou druhým nejoblíbenějším materiálem v současné době. Velikou předností keramických pánví je, že se nepřipalují ani při velice vysokých teplotách okolo 450°C(227749037). Ovšem oproti titanu má horší antiadhezivní vlastnosti (horší nepřilnavost). Proto není možné na ní smažit zcela bez tuku.
U nerezové pánve hodně záleží na tloušťce materiálu, jak je sendvičové dno uspořádáno, a jak jsou v něm zastoupeny vodící prvky jako je hliník, křemík či magnézium(227775031). Nekvalitní tenká stěna se při nárazu deformuje a pak nedrží na plotně. Pokud se vám jí podaří napálit, potřebujete drátěnku a písek aby se vám jí podařilo dobře vyčistit.
Ať už si pořídíte pánev ocelovou nebo s nepřilnavým povrchem, mějte vždy na paměti, že nejvíce záleží na tom, jaký máte styl vaření, jak vaříte a jak kvalitní (robustní) pánev jste si pořídili.