Veterináři našli chybu u dvacetiny prodejců vánočních kaprů
Dvacetina prodejců vánočních kaprů (více než pět procent) při loňských prodejích chybovala, většinou dostatečně neudržovala čistotu. Zjistili to veterináři, kteří loni zkontrolovali přes 700 prodejních míst. Prodejcům navrhli pokuty celkem za několik desítek tisíc korun, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Loni zjistili veterináři chybu u tří procent prodávajících.
"Celkem bylo provedeno 714 kontrol, z toho ve 38 případech našli veterinární inspektoři alespoň jednu závadu," řekl Pejchal. Podle něj se v některých případech našlo při jedné kontrole i více pochybení.
Většinou prodejci dostatečně neudržovali čistotu a pořádek, nenahlásili předem prodej krajským veterinářům nebo neměli doklady o původu kaprů. V některých případech neměli prodejci předepsané pracovní pomůcky, občas také prodávané maso nevypadalo čerstvě nebo zapáchalo.
Objevily se i případy neoprávněného užívání chráněných zeměpisných označení. Například v Jihlavě podle Pejchala prodával obchodník "Třeboňské kapry". Z dokladů, které prodejce kontrole předložil, však vyplynulo, že dodavatelem ryb byly sádky z kraje Vysočina, dodal mluvčí.
Počet předvánočních prodejních míst, kde se prodávají kapři, se loni meziročně zvýšil o více než 360 a veterinářům se zaregistrovalo téměř 2600 prodejců, sdělila SVS před Vánoci.
Prodejci musí minimálně sedm dní před zahájením prodejů nahlásit, kde a kdy chtějí prodávat. Loni se mohli poprvé registrovat po internetu na stránkách SVS. Prodejní místa přitom musí být vybavená tak, aby odpovídala zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na pohodu ryb. V kádích musí být stále čerstvá protékající voda a nádrže nesmí být přeplněné.
Prodejci podle SVS musí zabíjet, kuchat a porcovat ryby na čistitelné a dezinfikovatelné pracovní desce. Před usmrcením musí být kapr omráčený úderem tupého předmětu na temeno, poté se musí okamžitě vykrvit přetnutím žáber, případně míchy a cév těsně za hlavou.
zdroj: ČTK